Община Русе ще пести годишно по 112 000 евро след подмяна

...
</TD
>Община Русе ще пести годишно по 112 000 евро след подмяна
Коментари Харесай

Русе ще има ново улично осветление 

Община Русе ще пести годишно по 112 000 евро след замяна на уличното осветяване с енергийно ефикасни лампи. Това ще стане допустимо с осъществяването на плана " Прилагане на ограничения за енергийна успеваемост по системата за външно изкуствено осветяване на територията на град Русе, Община Русе “, който се извършва по Програма " Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “, изясни зам.-кметът Магдалина Илиева, която е началник на плана.

В момента разноските на общината за улично осветяване са към 1,5 млн.лв. на година. За икономиите ще способства подмяната на сегашните осветителните тела с нови LED осветители в следните региони: кварталите " Дружба-1 “, " Дружба-2 “, " Дружба-3 “, " Чародейка-Север “, " Чародейка-Юг “ и основните улици – бул. " Христо Ботев “, бул. " Гоце Делчев “, бул. " Васил Левски “, бул. " България “ от разклона за Николово до кръговото на Дунав мост, бул. " Липник “ от разклона за Николово и детелината до кръговото с бул. “Цар Освободител “, ул. " Плиска “, ул. " Наум “, ул. " Доростол “, бул. " Тутракан “ от ЛВЗ до някогашния Захарен цех.

Заедно с това ще бъде въведена и осведомителна система за обмисляне, мониторинг, надзор на електроенергийните разноски за улично осветяване. Чрез системата ще се знае къде има проблем с лампите и не работят, с цел да се подменят незабавно.

Реализацията на тази част от плана ще се забави с към месец, защото сега върви обжалване на публичната поръчка, изясни Магдалина Илиева. Това обаче не важи за другата част на плана,където има определен реализатор и на следващия ден се подписва протокола за строителство. По него ще се изградят фотоволтаични системи за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности на покривите на ДГ " Русалка “ и дом за остарели хора " Възраждане “, които ще бъдат по 20 киловата и ще има акумулатори по 20 киловата.

Проектът ще повлияе на близо 143 000 души, сочат знаците за резистентност. Енергийното икономисване на година ще бъде към 1200 мегават/часа, а въглеродните излъчвания ще намалеят с 1400 тона.

Магдалина Илиева напомни, че планът е от 2021 година, само че е кандидатствано с цени от 2020 година, заради което се е наложило да се направи актуализация и да се дофинансира. Тя благодари за помощта и насоките, които са дадени от колегата от Норвегия в правенето на плана.

Зам.-кметът Златомира Стефанова показа, че общината работи в посока на енергийната успеваемост посредством уличното осветяване, тролейбусите и електробусите в градския превоз, санирането на здания.

Предстои сътрудниците от Норвегия да посетят Русенския университет и да се срещнат с работата на студентите в региона на енергийната успеваемост в градския и персоналния превоз.

Проектът " Прилагане на ограничения за енергийна успеваемост по системата за външно изкуствено осветяване на територията на град Русе, Община Русе “ се извършва по Програма " Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “ и е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР